Deghizata de cele mai multe ori sub diferite denumiri total aparte, formaldehida ramane un element cancerigen prezent in foarte mult cosmetice de pe piata de consum. Accentul cade astazi pe produsele de indreptare a parului care ascund molecule de formaldehida, afectand vietile oamenilor incet, in timp, asa cum o rugina afecteaza fierul. Aceste substante chimice, care previn inmultirea microbilor in produsele pe baza de apa, pot fi absorbite prin piele si sunt legate de aparitia cancerului si a reactiilor alergice cutanate.
Cele mai multe femei cu parul cret ar face orice sa aiba o podoaba capilara neteda si catifelata. Dar cand vine vorba despre formaldehida si indreptare, oare care este alegerea lor? Pentru ca multe saloane de infrumusetare promit tratamente minune de intindere permanenta, sub magia imaginii unui par de poveste, acestea nu acorda atentie efectelor pe termen lung asupra sanatatii lor. De obicei, tratamentele cu keratina braziliana abunda de cantitati cu mult peste limita legala de formaldehida (formol), una din cauza aparitiei temutelor carcinoame. Un studiu realizat in America pe angajatii unor saloane ce foloseau acest tip de tratament, arata ca acestia sufereau de dificultati de respiratie, probleme ale sinusurilor si iritatii ale ochilor.
Formaldehida si conservantii cu eliberare de formaldehida (FRPs) sunt folositi si in multe alte produse de ingrijire personala, inclusiv in sampoane si sapunuri lichide pentru bebelusi, lac de unghii, lipici de unghii, lipici pentru gene, gel de par, produse de indreptare a parului, sapun de corp, gel de dus, produse cosmetice de colorare.
Obiectivul primar al Academiei GWS Organic Beauty Center & Spa este sa atraga atentia asupra tratamentelor care contin substante periculoase precum formaldehida si sa ofere servicii de infrumusetare inclusiv tratamente de cosmetica capilara cu formule protective, dar la nivelul celor mai inalte exigente din domeniul profesional.
„Formaldehida este un gaz incolor, cu miros intepator, utilizata intr-o gama larga de industrii si produse, inclusiv in materialele de constructii, elemente de zidarie, mobila si in produsele de ingrijire personala. De cele mai multe ori intrebam clientele despre experienta la noi in centru pentru a obtine un feedback cat mai realist si tot de atatea ori primi raspunsuri de tipul „e minunata vopseaua, pentru prima oara nu ma ustura ochii” sau „e ciudat ca vopseaua sa fie eficienta si sa nu miroasa”. Am observat ca romancele se obisnuiesc cu solutii nesanatoase fie din rutina, fie din lipsa banilor. Este gresit, pentru ca mai devreme sau mai tarziu banii aceia salvati vor fi investiti in medicamente. La noi in salon suntem transparenti cu produsele si tehnicile folosite, astfel ca pe etichetele acestora nu se vor regasi niciodata Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (bromopol) si glioxal si asa mai departe. Tine de respectul nostru pentru clienti!”, declara Aurelia Dumitru – Director General Global Wellness System.
Daca termenul de indreptare chimica permanenta poate sa produca anumite grimase de ingrijorare, in cadrul Academiei Organic Beauty Center & Spa misiunea este una singura: sa asigure clientei un tratament protectiv de indreptare a parului, cu rezultate pe termen lung, cel putin 3-4 luni. Lissage Japonaise de la Lissfactor reprezinta solutia perfecta pentru un tratament permanent de cosmetica capilara activ pe termen lung fara formol/formaldehide, fara ruperea legaturilor interne din structura firului de par, pe baza de ingrediente organice, celule stem vegetale, keratina vegetala, colagen botanic si acid hialuronic.
Din dorinta de a incuraja achizitiile responsabile in completarea serviciilor protective de colorare-tratament organice, Academia GWS Organic Beauty Center & Spa promoveaza serviciile de cosmetica capilara de la Lissfactor Paris, pentru intindere, reconstructie capilara, netezire cu volum si ondulare digitala: Lissage Japonais, Luxten, Soin de Bonheur si Digital Curl, la pretul promotional de 300 lei, redus de la 500 lei pentru orice lungime de par, pe tot parcursul lunilor iulie si august.
Ce afectiuni poate produce formaldehida?
Cancer: Formaldehida este considerata un cunoscut cancerigen de multe organisme guvernamentale si de experti (inclusiv de Programul National de Toxicologie din SUA si de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului). Formaldehida arata o legatura intre formaldehida si leucemie. Un studiu din 2014 arata ca formladehida initiaza si contribuie la formarea tumorilor. Atunci cand formaldehida este prezenta in produsele de ingrijire personala, oamenii pot fi expusi prin inhalarea vaporilor de formaldehida eliberati de produse, prin ingerarea lor sau prin absorbtia cutanata. Studiile indica faptul ca formaldehida poate fi absorbita in piele atunci cand sunt aplicate produse de ingrijire personala care contin formaldehida, inclusiv cele care contin conservanti cu eliberare de formaldehida.
Iritatia – Formaldehida este considerata alergenul de contact al anului 2015 de catre Societatea de Dermatita de Contact din SUA. Desi concentratiile de formaldehida din produsele de ingrijire personala sunt in mod general mici, produsele folosite in fiecare zi pot contine indeajuns de multa formaldehida pentru a declansa o reactie persoanelor care sunt sensibile la formaldehida. Un studiu din 2015 a concluzionat ca pana la 11.9% din populatie este alergica la formaldehida atunci cand este expusa unui test cutanat cu 2.0% formaldehida.
Ce sunt conservantii cu eliberare de formaldehida si unde pot fi gasiti?
In produsele de ingrijire personala, formaldehida poate fi adaugata in mod direct, sau in cele mai multe cazuri, poate fi eliberata din conservanti, cum ar fi DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, bromopol si glioxal.
Acesti conservanti elibereaza cantitati mici de formaldehida in timp. Deoarece chiar si nivelele mici de formaldehida pot cauza probleme de sanatate – un nivel mic de 250 parti per milion si chiar un nivel mai scazut la persoanele sensibile – eliberarea lenta a cantitatilor mici de formaldehida constituie un motiv de ingrijorare. Un studiu din 2015 a concluzionat ca perioada mai mare de depozitare si temperaturile ridicate cresc cantitatea de formaldehida eliberata din FRPs si pot conduce in cele din urma la probleme grave de sanatate.
Ce sa cautati pe eticheta: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (bromopol) si glioxal.
Quaternium-15 este cel mai iritant si poate fi gasit in fardurile de obraz, mascara, lotiuni si sampoane.
DMDM hidantoina este gasit in lotiuni, creme de protectie solara si demachiante si este unul dintre cel mai putin iritanti factori.
Imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree – pot fi gasiti in sampoane, conditionatoare, farduri de obraz, fard de ochi, lotiuni si sunt cunoscuti alergeni umani. Imidazolidinil uree este unul dintre cei mai comuni agenti antimicrobieni folositi in produsele de ingrijire personala si este combinat in mod uzual cu parabeni pentru a oferi un sistem de conservare cu spectru larg. Diazolidinil uree elibereaza cea mai mare cantitate de formaldehida.
Hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu se gaseste in sampoane, creme hidratante, conditionatoare si lotiuni. Studiile efectuate pe animale au aratat ca hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu are potential iritant si poate cauza dermatite.
Bromopol se gaseste in lacul de unghii, demachiante, creme hidratante si geluri de dus. Bromopolul este considerat sigur in concentratii mai mici de 0.1%, dar nu poate fi folosit in formule cu amane. Amestecarea bromopolului cu aminele produce nitrozaminele care s-au dovedit ca penetreaza pielea si pot cauza cancer.
Glioxal se gaseste in conditionatoare, lotiuni, lac de unghii si tratamente pentru unghii. CIR Expert Panel a declarat glioxalul ca fiind un alergen cutanat.
„Frumusetea nu inseamna a ne pune in pericol sanatatea, cu atat mai mult cu cat exista responsabilitate si pentru bebelus. Acum industria cosmetica organica protectiva ne permite sa nu mai facem sacrificii atunci cand ne dorim un aspect ingrijit. Adevarata frumusete este doar cea naturala, de aceea am creat noul concept de abordare protectiva a ingrijirii inclusiv pentru uz profesional cu produse la cel mai inalt nivel de calitate, certificate cu Ecocert si USDA Organic, standardele de referinta in garantia calitatii. Alternativele protective de infrumusetare, cu impact favorabil asupra sanatatii noastre si ecosustenabile reprezinta viitorul in industria frumusetii”, explica Aurelia Dumitru, director general GWS Organic Beauty Center.
In momentul de fata desi formaldehida este interzisa in substantele cosmetice, ea inca se mai gaseste ascunsa sub alte denumiri sau sub forma derivatilor sai. In SUA chiar a existat un scandal privind aceasta substanta care desi era demonstrata a nu fi sigura de catre FDA, produsele care contineau formaldehida nu au putut fi scoase de pe piata daca producatorul nu le retragea in mod voluntar. De aceea va recomandam sa va informati cu mare atentie atunci cand recurgeti la un tratament de intindere sau sa recurgeti in totalitate la achizitiile protective si responsabile.
Cum se evita?
Cititi etichetele si evitati produsele care contin urmatoarele ingrediente: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol). In plus, alegeti produse de ingrijire a unghiilor care sunt marcate cu “formaldehyde-free” sau “toxic-trio-free” (fara formaldehida, toluen si DBP). Nu folositi produse cosmetice expirate si nu depozitati produsele cosmetice la soare deoarece poate cauza eliberarea de mai multa formaldehida.
Acceseaza OFERTA DE VARA LANSATA DE ACADEMIA GWS ORGANIC BEAUTY CENTER PENTRU TRATAMENTELE DE COSMETICA CAPILARA PERMANENTE LISSFACTOR PARIS, PENTRU INTINDERE, RECONSTRUCTIE CAPILARA, NETEZIRE CU VOLUM SI ONDULARE DIGITALA: LISSAGE JAPONAIS, LUXTEN, SOIN DE BONHEUR SI DIGITAL CURL, LA PRETUL PROMOTIONAL DE 300 LEI, REDUS DE LA 500 LEI PENTRU ORICE LUNGIME DE PAR, PE TOT PARCURSUL LUNILOR IULIE SI AUGUST.
Academia GWS Organic Beauty Center distribuie in Romania brandurile organice pentru ingrijire profesionala certificate Ecocert, USDA Organic si Green Salon: Natulique, Mastey, Lisfactor Paris, Naturigin, Dermorganic ce fac parte din conceptul de Frumusete Organica Certificata. Pentru mai multe informatii vizitati www.gwsconcept.ro
Global Wellness System
Str. Economu Cezarescu, nr. 31B, Sector 6, 060757, Bucuresti.
Tel/Fax: +4(0)31 226.12.00
www.gwsconcept.ro