Fie ca esti femeie, barbat sau copil cel mai probabil folosesti un produs de ingrijire zilnica. Din momentul in care te dai jos din pat, incepe rutina: iti speli dintii cu pasta de dinti; iti cureti pielea cu sapun si gel de dus; umpli scalpul de clabuc cu sampon si balsam; folosesti o crema de ras si aftershave; aplici lotiune, deodorant, parfum, o protectie solara; iar daca esti femeie, probabil ca adaugi si produse de machiaj pe langa toate acestea. Opreste-te un moment si gandeste-te la cate produse de ingrijire personala folosesti intr-o singura zi. Doua, cinci, zece sau cincisprezece?
Conform Enviromental Working Group (EWG), o organizatie de sprijin cu sediul in Washington DC, un ameican foloseste aproximativ 10-15 produse de ingrijire personala cu un total de peste 126 de ingrediente pe zi, iar industria produselor cosmetice si de ingrijire personala in Statele Unite este estimata undeva la 50 de miliarde de dolari pe an.
Ce inseamna USDA Organic?
USDA Organic este cel mai înalt standard pe care îl poate obține un produs din punct de vedere al compusilor, fiind o garantie a calitatii, in special in cazul vopselurilor vegane. Academia GWS Organic Beauty Center & Spa este in asentimentul celor care doresc o viata cat mai indepartata de produsele chimice, de aceea in cadrul centrului de infrumusetare vei avea acces la tehnici non-invazive de colorare a firului de par. PPD, resorcinol, SLS, SLES, PEG, etanolamine, etilenoxid, parabeni, alcool și formaldehide, toate aceste nu sunt incluse in graficul acordarii certificatului USDA Organic in cazul niciunui produs cosmetic.
USDA Organic vine de la Departamentul de Agricultura al Statelor Unite care are si un departament de certificare in agricultura organica fiind unii dintre cei mai drastici in conditiile de certificare si liderii produselor alimentare, agricole, resurselor naturale, dezvoltarii rurale si nutritiei, tratand si alte aspecte legate de ordinea publica folosind cele mai recente studii stiintifice.
Viziunea USDA este de a oferi agricultorilor americani oportunitati economice prin inovare, ajutând mediul rural să prospere. Materiile prime pot avea certificarea USDA daca pe solul pe care au crescut nu au fost folosite substante interzise aplicate timp de 3 ani inainte de recoltare. Lista de substante interzise include pesticide si ingrasamant sintetic.
Cand produsele ambalate indica faptul ca sunt “facute cu ingrediente organice”, referindu-se la un ingredient specific sau un grup de alimente, acestea trebuie sa contina minim 70% ingrediente organice , iar ingredientele non-organice ramase sa nu fie produse prin practici interzise (cum ar fi modificarea genetica), dar pot include substante care altfel nu ar fi permise intr-un produs 100% organic si nu vor putea avea sigla USDA Organic.
Unele ingrediente nu pot fi certificate organic desi ele se regasesc in produse. Este vorba de apa, sare si minerale. Mineralele, sarea si apa se gasesc pur si simplu in natura, nu se pot cultiva. Cel mai pur si calitativ mineral recoltat prin metode traditionale, care poate fi gasit in sarurile de baie sau alte produse similare, este definit ca natural, iar produsul finit nu va fi certificat organic. De aceea diferite produse au in componenta lor diferite procente de ingrediente organice si creaza confuzie pentru consumatori, iar multi producatori fac eforturi penru a mentine puritatea ingredientelor chiar daca acestea nu pot fi certificate 100% organic.
Cum ne protejam de substantele nocive din produsele cosmetice?
Parabenii, omniprezenti in produsele de ingrijire a parului, lotiuni si alte produse de ingrijire a pielii, sunt cunoscuti in a imita estrogenul. Adica, odata aplicat pe piele, calatoreste in fluxul sanguin si apare organismului ca fiind estrogen. Aceasta abordare incognito determina organismul sa reactioneze ca in cazul in care estrogenul se regaseste in exces. Prea mult estrogen poate provoca o scadere a masei musculare, o crestere a depozitelor de grasime in tot corpul, un debut precoce a pubertatii in adolescenti, dificultati de reproducere la barbati si femei, precum si o serie de alte probleme. Chiar daca estrogenul este un hormon important care regleaza multe functii in organism, stim ca prea mult din ceva ce ne face bine, ne poate face rau.
Uite ce poti face pentru a te proteja pe tine si familia ta de expunerea la ingredientele nocive din cosmetice:
- Evita definitiv orice produs care contine „parfum”, parabeni, ftalati, sodium laurel sulfat, propilenglicol, DEA, diazolidinil uree, acetat de butil, hidroxitoluen butilat, acetat de etil, toluen, trietanolamina, petrolatum. Pentru a vedea o lista completa a ingredientelor nocive vizitati https://www.safecosmetics.org/;
- Citeste etichetele cu atentie! Guvernul Statelor Unite nu reguleaza utilizarea cuvintelor “natural” sau “organic”, dar pentru a avea logo-ul certificarii organice, un produs trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente organice. Daca nu are semnul pe eticheta, nu este organic;
- Arunca toate produsele din casa care contin ingredientele de mai sus si inlocuieste-le cu alternative non-toxice;
- Daca ideea de a arunca totul este prea coplesitoare sau costurile prea mari pentru a inlocui toate produsele, incearca sa stabilesti un obiectiv de inlocuire a unui produs pe saptamana sau pe luna pana cand toate produsele sunt inlocuite cu alternative
- Pe site-ul EWG ewg.org gasesti o baza de date cuprinzatoarede cosmetice numita “skin deep report” care claseaza peste 25.000 de produse pe o scara de toxicitate de la 0-10.
Ai auzit vechea zicala „esti ceea ce mananci”. Acum as vrea sa adaug: „esti ceea ce aplici”. Pe piele, bineinteles! Substantele care iti afecteaza sanatatea si starea de bine nu sunt absorbite de organism doar atunci cand calatoresc prin intestin. O cale adesea trecuta cu vederea este cea transdemica (prin piele) care permite substantelor benefice si celor mai putin benefice sa ajunga in sange si sa circule prin corp. Atunci, daca esti ceea ce mananci si esti si ceea ce aplici, ce esti de fapt?
Academia GWS Organic Beauty Center distribuie in Romania brandurile organice pentru ingrijire profesionala certificate Ecocert, USDA Organic si Green Salon: Natulique, Mastey, Lisfactor Paris, Naturigin, Dermorganic ce fac parte din conceptul de Frumusete Organica Certificata. Pentru mai multe informatii vizitati www.gwsconcept.ro
Global Wellness System
Str. Economu Cezarescu, nr. 31B, Sector 6, 060757, Bucuresti.
Tel/Fax: +4(0)31 226.12.00
www.gwsconcept.ro